Kávovary, espressa

Jak vybrat kávovar, čajovar nebo espressovač?

Na trhu dnes najdete široký výběr kávovarů a čajovarů. Ty se dost zásadně liší nejen typem nápoje, který s jejich pomocí připravíte, ale i kvalitou.
 
Vybírejte moudře, může to být láska na celý život.
Jakého zvolíte průvodce do každého rána i odpoledne?
Volíte raději intenzitu vůně nebo pořádnou dávku kofeinu?
 
Podle druhu připravené kávy se kávovary dělí na espressovače a kávovary na filtrovanou kávu, tedy překapávače. Nezapomeneme na alternativní přípravu kávy a výběr čajovarů.
 

Espressovač

 
Kávovar na espresso prožene skrze namletou kávu velmi rychle horkou vodu pod vysokým tlakem. Výsledná malá káva se chlubí jemnou pěnou, intenzivně voní a má výraznou chuť.
Espressovač je správnou volbou, také pokud máte v oblibě kávové nápoje s pěnou (např. cappuccino). 
 
Espressovače se dělí na:
 
 
 

Kapslový espressovač

Stačí vložit kapsli a stisknout tlačítko. Kávovar kapsli z obou stran propíchne a prožene ji horkou vodu.
Některé modely mají zabudovanou i trysku na mléko. Kávovary bez pěniče na mléko vám ovšem umožní dopřát si mléčný nápoj také, a to díky speciálním kapslím, které obsahují sušené nebo kondenzované mléko.
 
 

Výhody
 
+ jednoduchost a rychlost
+ v kapslích vždy čerstvá káva díky vakuovému balení
+ kapsle i pro další druhy nápojů (čaj, čokoláda)
 
 
Nevýhody
 
- můžete ovlivnit pouze množství vody v nápoji
- kupování kapslí pouze od výrobce vašeho espressovače
- často neekologické řešení likvidace odpadu
 
 
 

Automatický espressovač

Udělá všechno za vás. Kávu nejprve namele a spaří ji pod tlakem podle vaší volby správným množstvím vody. Některé automatické pressovače mají zabudovanou i parní trysku se zásobníkem pro šlehání mléčné pěny, jiné modely mají tzv. cappuccino tower umožňující přivádět mléko ke šlehání rovnou z krabice.  Dražší automatický espressovač se dovede i sám vyčistit a odvápnit.
 
 
Výhody
+ rychlost a jednoduchost
+ čerstvá káva z právě namletých zrn
+ vámi zvolené individuální nastavení lze uložit do paměti
 
 
Nevýhody 
- vyšší pořizovací cena
- káva v zásobníku podléhá působení tepla přístroje
- pravidelné důkladné čištění (především zásobník na mléko a jeho trysky)
 
 
 

Pákový espressovač

Tady je vše ve vaší režii: od hrubosti namleté kávy přes její množství a sílu upěchování až po dobu spařování. Pokud chcete trávit svůj čas s kávou aktivně, pákový kávovar pro vás bude správné dobrodružství. Řada pákových espressovačů je navíc vybavena i tryskou na mléko.
 
 
Výhody
 
+ nízká pořizovací cena
+ nízká cena za šálek kávy
+ kavárenská kvalita připravené kávy
 
 
Nevýhody
 
- budete potřebovat kávu již namletou, případně mlýnek k namletí zrn
- náročnější příprava nápoje
- náročnější údržba
 
 

 

7 rad pro výběr espressovačů

 
1. Pro přípravu dokonalého espressa se uvádí míry: 90-9-25. To znamená, že mletou kávou protéká voda teploty 90 °C (optimální rozmezí je 88–95 °C) pod tlakem 9 barů po dobu 25 vteřin. Domácí kávovary mívají 15 barů, protože nejsou schopné udržet 9 barů konstantně. Jejich tlak postupně stoupá od nuly po 15 barů, a 9 barů tedy dosahují v průměru. Co to tedy pro výběr znamená?
 
2. Neuděláte chybu, pokud při výběru espressovače budete trvat na tom, aby měl čerpadlo. Přístroj bez čerpadla využívá tlaku páry k prohnání vroucí vody umletou kávou. Tyto přístroje dosahují tlaku přibližně 3,5 baru, což je málo. Výsledkem tedy pak není espresso, ale jakýsi nápoj ze spařené kávy.
 
3. Příkon espressovače nemá vliv na kvalitu nápoje. Ovlivňuje pouze rychlost ohřevu vody. Rozhodujete se tedy, zda ušetříte čas, nebo spotřebu elektřiny.
 
4. Velikost přístroje ovlivňuje velikost jeho zásobníku na vodu a také to, zda má integrovaný mlýnek a zásobník na kávu, případně i šlehač mléka. Obecně platí, že nejmenší bývají kapslové espressovače, největší naopak espressovače automatické. 
 
5. Kromě pořizovací ceny myslete také na náklady během samotného popíjení. Kapslový kávovar má nízkou pořizovací cenu, každodenní spotřeba několika kapslí se ale může prodražit.
 
6. Skvělou funkcí některých espressovačů je předehřívání šálků na ohřívací ploše.
 
7. Práci s pákovým kávovarem vám mohou zjednodušit tzv. E.S.E. pody neboli kapsle z filtračního papíru s jednou dávkou kávy. Ty se jednoduše vloží do páky a po použití se vyhodí.
  

Kávovar na filtrovanou kávu

 
Kávovar na filtrovanou kávu si oproti espressovači dává načas. Mletou kávu pod běžným tlakem nechává pomalu prokapávat horkou vodou. Vzniká tak větší množství kávy, která není chuťově tak výrazná jako espresso, zato však obsahuje víc kofeinu. Pokud máte rádi velké hrnky povzbuzující kávy, padnete si do oka.
 
Kávovary na filtrovanou kávu mohou být:
 
 
 

Překapávač

Za minimální námahu dostanete maximální množství nápoje. Překapávač horkou vodu nechává pomalu kapat na mletou kávu ve filtru. Z toho pak vytéká hotová káva přímo do konvice. U některých modelů funguje tato konvice jako termoska, takže překapaná káva zůstává déle horká. Existují také překapávače, které mají zabudovaný zásobník s mlýnkem na kávu. A malý, ale důležitý detail – pro přípravu filtrované kávy se hodí méně pražená káva, která není tolik hořká.
 
 
Výhody

 
+ nízká pořizovací cena
+ velké množství připravené kávy
+ vyšší obsah kofeinu v jednom šálku kávy než u espressa
 
 
Nevýhody
 
- po každé přípravě kávy je třeba filtr vyměnit nebo vymýt
- vyšší spotřeba energie než při manuální přípravě filtrované kávy
- oproti espressu méně výrazná chuť kávy
 
 
 
 

4 tipy pro výběr překapávačů

 
1. Překapávač vám může usnadnit život díky časovači. Umožní nastavit odložený start až o 24 hodin, což ráno oceníte. 
 
2. Funkce, která zabrání nechtěnému odkapávání z filtru poté, co vyjmete konvici, se vám bude líbit. Hledejte ji pod označením „Anti-drip“ nebo „Drip-stop“.
 
3. Protože filtrovaná káva chutná nejlépe z čerstvě namleté kávy, oceníte jistě také modely překapávačů s integrovaným mlýnkem.
 
4. Objem konvice se u těchto kávovarů pohybuje mezi 0,5 až 1,7 litru. Počítejte se spotřebou cca 60 g kávy na 1 litr.